Interesting facts about Stalin's bunker

In 1991, when Kuibyshev was renamed Samara, a spare bunker of the commander-in-chief I.V. Stalin, about whom only a few people knew for half a century. The object is located under the building of the modern Academy of Culture and Art, which previously housed the Kuibyshev Regional Committee.

To the right of the main staircase in the lobby of the regional party committee was an inconspicuous door, near which an NKVD officer was on duty around the clock. Immediately behind it was an iron sash, behind which was one of the main secrets of that time.

Behind the door is the upper platform, from which the descent into the bunker begins, both by elevator and by the wall stairs. Further down there is a 14-meter shaft, which connects with a long transverse corridor-floor, where life support units and auxiliary mechanisms of the bunker are concentrated. If necessary, this upper floor is covered with massive steel pressurized doors that can withstand a load of up to 10 tons per square meter.

In the middle of the corridor leading to the emergency exit, there is an entrance to the main part of the bunker - a vertical shaft-shelter, extending into the depths of the earth for another 23 meters. It is an exact copy of the metro tunnel, dug vertically.

The bunker in Kuibyshev was built from February to October 1942 by 2, 900 workers and about 800 engineers and technical workers. From all of them, a subscription was taken not to disclose state secrets, which does not have a statute of limitations. Therefore, even the residents of the city living nearby had no idea what was happening behind the high fence of the construction site. The soil was taken out by cars at night. The builders practically did not leave the facility, ate in the canteen built here, and spent the night in a hostel in the courtyard of the regional committee or right in the underground premises. The work was carried out around the clock, in two shifts. In less than a year, 25 thousand cubic meters of soil were removed, 5 thousand cubic meters of concrete were laid.

The bunker had an autonomous air regeneration system and its own power plant. By the way, all this is still in working order. The bunker has retained its tightness to this day and is designed for full autonomy for five days. The once secret dungeon is a multi-storey structure equipped with elevators. On the lowest floor there is a meeting room for 115 people. Nearby is a recreation room intended for Stalin. On the upper floors there are premises for guards, warehouses, technical support services. The bunker could withstand a direct hit from the largest aerial bomb of the time.

Source: Wikipedia, warface.narod.ru